Van de gebruikte methodes is de pot still de meest traditionele distillatietechniek. Deze techniek wordt ook wel ‘batch-distillatie’ genoemd. De neutrale graanalcohol van ten minste 96°C wordt in de pot still gedaan en ‘aangelengd’ met water voordat men er de botanicals aan toevoegt. Afhankelijk van het individuele recept wordt de alcohol voorverwarmd en voor uren of zelfs dagen met rust gelaten om te trekken. Op het juiste ogenblik start men de distillatie door warmte toe te voegen, in het geval van gin door een stoommantel onder aan de pot still. Daarna voegt de distilleerder stoom toe om de alcohol te laten koken en van zodra deze de top van de pot bereikt, vermindert hij de druk. De dampen passeren vervolgens door een zwanenhals naar een watergekoelde condensor. Het eerste deel van het distillaat, ook wel heads genoemd, is vaak onzuiver en wordt afgevoerd naar andere vaten. De pure gin volgt in verschillende niveaus tot een uiteindelijke sterkte van 80% wordt bekomen. Wanneer dit tot 60% zakt, komen de onzuiverheden opnieuw tevoorschijn en wordt dit laatste deel, ook wel tails genoemd, eveneens naar andere vaten geleid. Daarna wordt de stoomdruk opnieuw opgevoerd zodat er enkel water en resten botanicals in de pot still overblijven. De heads en tails worden dan opnieuw gedistilleerd in een andere still met lange nek en platen die de onzuiverheden verwijderen. Zo kunnen ook deze resten worden gebruikt om gin te maken. Het finale distillaat wordt gemengd met alcohol van 90% om daarna teruggebracht te worden naar het gewenste alcoholpercentage.

Met dank aan https://www.ginsonline.be/

 

Casia schors

Cassia en kaneel zijn beide afkomstig van de schors van een boom die tot de laurierfamilie behoort. … Terwijl het droogt, krult de binnenste schors in dunne reepjes of stekels. Cassia is botanisch bekend als Cinnamomum aromaticum of Cinnamomum cassia. Het wordt geoogst in een vergelijkbaar proces als kaneel, maar het heeft een sterkere smaak.

 

Cubebpeper / Staartpeper

Deze cubeb is een lid van de peperfamilie (Piperaceae), in het geslacht Piper, waar net als bijna zevenhonderd andere pepers ook de ‘gewone’ zwarte en witte peper toe behoren. Een cubeb-pepertje is net als deze andere pepertjes een steenvrucht, die vlak voor hij rijpt, geplukt wordt. Hij is iets groter, en staat op een 6 mm lang steeltje, vandaar de Engelse benaming tailed pepper, staartpeper.

 

Orris Root / Iriswortel

Iriswortel (in het Engels: Orris root) wordt veel gebruikt in geurende preparaten. Met name in de vorm van iristinctuur in parfums en als fixatiemiddel in potpourri. … In potpourri, sachets en andere geurzakjes wordt het gebruikt voor de geur, maar ook voor de fixerende eigenschappen die irispoeder zou hebben.