THE HEARACH
A HISTORIC SINGLE MALT WHISKY

DE EERSTE LEGALE DRAM VAN HARRIS


DE INVLOED VAN EEN EILAND

De mensen van Pabbay, een klein eiland voor onze westkust, konden ooit bogen op de uisge beatha die uit hun verborgen stills stroomde, ver van de ogen van de accijns man.

Deze dagen zijn helaas allang voorbij en het kleine eiland ligt nu leeg van zowel whisky als iemand om het te maken.

Vandaag zijn we er trots op dat we de traditie van Harris-distillatie bijna 170 jaar later hier in Tarbert nieuw leven inblazen.

Net als de Hearaich zelf, is onze moutwhisky een gesprek tussen natuur en rijping, met twee machtige ouders, die elk op hun eigen unieke manier de dram beïnvloeden.

Ten eerste zijn er de elementen van Harris zelf.

We maken The Hearach vanuit de zachtste wateren van de Buiten-Hebriden, de snelstromende beek waaruit hij stroomt, Abhainn Cnoc a ’Charrain, die over de oudste rotsen op aarde stroomt.

En dan is er de omgeving waarin het allemaal vorm krijgt, een plek die wordt overspoeld door de Golfstroom en Atlantische stormen.

Ondanks al zijn wildheid is het eiland niet altijd een woeste plek.

Die beruchte winden houden de zomer koel en in de winter ligt er zelden sneeuw, behalve op de hoogten van de machtige Clisham-berg, wat ervoor zorgt dat we ondanks alle verwachtingen een klimaat hebben dat perfect in balans is voor whiskyrijping.

CHAOS IN DE VATEN


DE WONDEREN VAN HOUT

De tweede ouder is het lange, complexe proces van spirit(uele) interactie met hout.

We nemen de inkoop van onze vaten zeer serieus en gebruiken alleen de beste bourbonvaten van zorgvuldig gekozen distilleerders in Kentucky en sherrypitten van een enkele Spaanse bodega.

We experimenteren ook met volledige rijping in Rye vaten uit Pennsylvania en in Sauternes-stijl vaten uit Bordeaux.

Deze focus op goed hout zal de komende jaren een diepgaande invloed hebben op de kleur en expressie van The Hearach zoals het verblijft in ons pakhuis aan de oevers van Loch an Siar nabij het dorp Ardhasaig.

Onze distilleerders steken turf met de hand in ‘Cleite Mhòr’, een gebied in South Harris waar al generaties lang turf wordt gestoken. Deze vervallen overblijfselen van oeroude bossen zijn gebruikt om een ​​deel van onze gerst te mouten voor een zwaardere geturfde uitdrukking van onze dram.

De uiteindelijke resultaten vallen nog te bezien, maar wees gerust, onze eerste whisky zal geen chill-filtering ondergaan en natuurlijk gekleurd zijn, en belichaamt alle karakter, ziel en elementaire aard van het Isle of Harris wanneer deze eindelijk klaar is om te drinken.

Elke druppel is gedistilleerd, gerijpt en uiteindelijk gebotteld door de lokale bevolking op het eiland Harris.

ISLE OF HARRIS GIN

LIFE TAKES TIME


EEN LANGZAME AANPAK

Zoals elke eilandbewoner begrijpt, kost het leven tijd.

Het leven hier in Harris wordt in een ander tempo geleefd, een cultuur die op natuurlijke wijze is geëvolueerd door onze afstand tot de grote steden en onze nabijheid tot het ritme van de natuurlijke wereld.

Deze minder strikte benadering van de dwang van de klok is iets dat we ook meenemen naar ons distilleerwerk.

Onze mash is bijvoorbeeld afgemeten en voorzichtig, waarbij de rakes van de mash tun langzaam draaien om een ​​lichtere wort te creëren.

Ons fermentatieproces is ongewoon lang, van 3 tot 5 dagen, wat meegaand is, aangezien de distilleerderij zich aan de rustdag van het eiland houdt, geen werk op zondag.

We hebben ook geen haast om onze eerste, historische single malt uit te brengen. We wachten tot het juiste moment om het te bottelen, wanneer de whisky op zijn best is en de naam van ons eiland waardig is.

Wanneer dat precies zal zijn, zullen alleen tijd en smaak uitwijzen.

Ondertussen kunnen we je vertellen dat The Hearach single malt-whisky belooft een “dram of distinction” de Buiten-Hebriden te worden.

Medium turf, om de zachte geur van dorpsvuren op te roepen, combineert het in een zorgvuldige balans de gedistilleerde drank uit onze bourbon- en sherryvaten.

Complex en vol met het karakter van Isle of Harris, we kijken ernaar uit om binnenkort een glas met je te delen, maar niet te snel …

“We weten dat we de seizoenen niet kunnen overhaasten en we zijn altijd meer gedicteerd door natuurlijke ritmes dan door de klok. Er is een grote waardering voor dit idee denk ik en dus wat er in de distilleerderij wordt gedaan, zal niet worden overhaast, we doen het liever goed.”

Kenny Maclean, Head Distiller.

This post is also available in: Dutch